NFT Nedir, Nasıl Alınır, Nasıl Satılır, 2022 NFT Borsaları Nelerdir?

05.12.2022
205
NFT Nedir, Nasıl Alınır, Nasıl Satılır, 2022 NFT Borsaları Nelerdir?

Dünya da kripto para serüveni 3 Ocak 2009 tarihinde ilk coin olan Bitcoin’in çıkmasıyla birlikte başlamıştır. Bitcoin’de ki hızlıca yükselen değer artışları diğer birçok altcoinin de ortaya çıkmasına neden olmuştur. Son yıllarda birçok kullanıcının kullanımına giren kripto paralar yüksek meblağlarda değerler içermekte ve kullanıcılarına göz alıcı miktarlarda paralar kazandırmaktadır.

Coinlerin bu denli yüksek artışları internet üzerinden kripto para alışverişinin de başlamasına neden olmuştur. Son yıllarda ortaya çıkmış olan NFT özelliği sayesinde kullanıcılar dijital ortamda üretilmiş ve dünya da eşine rastlanmayacak birçok resmi kripto para sayesinde alabiliyorlar.

NFT’nin yeni yaygınlaşıyor olması birçok kripto para kullanıcısının akıllarında; NFT nedir, ne anlama gelir, açılımı nedir, nereden satın alınır, oluşturmak mümkün müdür, nft pazarları nelerdir, 2022 en iyi nft pazarları hangileridir,  hangi coinle satın alınır, gerçek parayla satın alınabilir mi, nasıl yapılır, nasıl üretilir, oluşturulan NFT nereden satışa çıkarılır, NFT blok zinciri, NFT hangi coin tarafından oluşturulmuştur, dijital kripto para cüzdanı nedir, meta ne demek, 2022 en iyi dijital kripto para cüzdanları hangileridir gibi pek çok farklı soruların oluşmasına neden oluyor.

Bu yazımızda elimizden geldiği kadar açıklayıcı bir dilde NFT’yi anlatmaya çalışacağız.

Haydi başlayalım..

Makalemize NFT’yi tanıyarak başlamakta fayda var.

NFT nedir

NFT Nedir, Açılımı Nedir?

Birçok insanın merak ettiği bu sorunun cevabını sende merak ediyor olabilirsin. “NFT” kavramı, “Non Fungible Token” kelimesinin kısaltılması sonucu ortaya çıkmıştır ve Türkçe anlamı “Değiştirilemez Token” yani bir nevi özgün token, eşi benzeri olmayan token olarak karşılık göstermektedir.

Aslında mantık olarak kripto para özelliği taşıyan NFT’yi; kripto paralardan ayıran tek özellik değerli bir varlığı temsil ediyor olmasıdır. Diğer kripto paraların temsil ettiği herhangi bir varlık yoktur ve herhangi bir şeyi ifade etmezler. Non Fungible Token’in kripto paralardan ayrılmasını sağlayan bir diğer özelliği ise özgün ve kopyasız olup üretecek olan kişi tarafından kendi istediği şekilde tasarlayabiliyor olmasıdır.

Yalnızca internet üzerinden sanal olarak alınan ve geri satma gereksiniminizin bulunduğu kripto paralar, Non Fungible Token’e nazaran daha değersizlerdir. Satın alınan herhangi bir Non Fungible Token, kişinin kendi mülkiyetine ait olur ve başka kimsede eşi benzeri yoktur. Aynı zamanda satın alan kişi, aldığı Non Fungible Token üzerinden kar elde etmek amaçlı daha yüksek bir miktar göstererek NFT’sini tekrardan satışa çıkarabilir.

İlginizi Çekebilir:  Instagram ve Facebook’ta NFT Dönemi

Non Fungible Token’ler koleksiyon değeri görmüş ürünlerden oluşmaktadır. Örnek verecek olursak eskiden çok popüler olan ya da dijital ortamda çok fazla satılmış olan oyun kartları gibi birçok koleksiyon ürünü Non Fungible Token değeri taşımaktadır.

“Meta” kelimesinin anlamını çoğumuz biliyoruzdur fakat yine de özet geçelim.

“Meta” kelimesi “satılmak amacıyla üretilmiş olan, alınıp satılabilir mal, ticaret malı” anlamına gelmektedir.

Dijital ortam üzerinden herhangi bir varlık olarak gösterilebilen ve sadece bir kişinin mülkiyetine ait olan sanal gerçeklikte üretilmiş olan birçok metada Non Fungible Token sınıfına girer. Bu nedenle de NFT’lerin bir kripto para olarak değil de herhangi bir meta olarak değer görmesi onun bir ürün olduğunu temsil eder.

NFT’lerin kripto paralara benzetilmesinin altında yatan sebeplerden bir diğeri de: NFT metalarının Bitcoin ya da Ethereum gibi blok zincirli alt yapı tabanına bağlı olmasından dolayı kaynaklanmaktadır.

NFT nedir

NFT Nasıl Yapılır, Nasıl Üretilir?

Akıllarımızı kurcalayan bir diğer soruda Non Fungible Token’in nasıl ve nerede yapılıyor olmasıdır. Herkesin merak konusu olan Non Fungible Token nasıl üretilir, nereden oluşturabiliriz sorularının cevabı:

NFT’ler, Ethereum’un blok yapı zincirini oluşturan geliştiricilerin hazırladığı ERC-721 tokeni standartlarında oluşturuluyor.

ERC-721, Ethereum blok zinciri üzerinde eşsiz tokenlerin nasıl oluşturulacağını açıklayan bir standarttır. ERC-721 ile oluşturulan her token eşsizdir ve aynısına rastlanması beklenilmez bir durumdur.

Non Fungible Token üretmek için bu tür kodların hepsi yazılmalı mıdır? Sorusunun cevabı ise Non Fungible Token üretmek amaçlı kurulmuş olan platformlar tarafından açıklığa kavuşuyor.

Non Fungible Token üreticilerine teknik kolaylık vermek amacıyla kurulan bu platformlar kodu kendiliğinden işliyor ve üreticilere sadece ürettiği sanatı o platforma eklemek kalıyor. Bu süreçte kesinlikle ihtiyacınız olan tek şey dijital kripto para cüzdanına sahip olmak. Dijital kripto cüzdanı üzerine kurulan Cyrpto.com gibi belirli platformlar sizlere bu hizmeti sunuyorlar.

İlginizi Çekebilir:  Eminem’in NFT’si Değer Kaybediyor

Non Fungible Token Nasıl Alınır?

Non Fungible Token koleksiyonlarındaki ürünleri satın alabilmek için tanımlanan NFT dijital pazar sitelerini ziyaret edebilirsiniz. Bu konuda da ilki 2017’de kurulmuş olan birçok dijital pazar kullanıcılara oldukça kolaylık sağlamaktadır.

Non Fungible Token ürünleri satın alabilmek için kripto para tokenlerine ihtiyacınız olacaktır. Çünkü herhangi bir NFT’yi Türk Lirası, Dolar ya da Euro ile satın alabilmek şu an için mümkün değildir. Aynı zamanda aldığınız veya ürettiğiniz bir NFT’yi satarken de kripto paralar üzerinden satışa çıkarabilir ve yalnızca karşılığında kripto para alarak satabilirsiniz. Gerçek dünya paralarını (TL, EURO, USD vb.) kripto paraya çevirebilmek birçok kripto borsası tarafından kolaylıkla sağlanacaktır, bu nedenle elinizde kripto para yoksa ve herhangi bir NFT almak istiyorsanız gerçek paralarınızı kripto paraya çevirebilir ve işlemlerinize devam edebilirsiniz.

Dijital Kripto Para Cüzdanı Nedir?

Dijital kripto para cüzdanları gerçek hayatta kullandığımız bankacılık cüzdanları ile benzetilebilir. Dijital kripto cüzdanlarının gerçek para (TL, USD, EURO) cüzdanlarından tek farklı yanı; kullanıcılarına yalnızca kripto paraların geçerli olduğu platformlarda işlemler yapabilmek ya da herhangi bir işlem nedeniyle kendi mülkiyetlerine kripto paralar alabilmek gibi işlemleri sunmasından kaynaklanmaktadır.

NFT nedir

NFT İşlemleri Yapabileceğiniz Güvenli Dijital Kripto Para Cüzdanları Hangileridir?

Non Fungible Token işlemleri yapabileceğiniz birçok dijital pazar siteleri, henüz siz daha kaydolma aşamasındayken sizlere hangi dijital kripto para cüzdanını kullanacağınızı sunarak dijital cüzdanlar arasında seçim yapmanızı istiyorlar. Genellikle o aşamada seçim yapmanız için size sunulan kripto para cüzdanları güvenilirlik ve işlem yapma kolaylığı konusunda en iyi dereceye sahip olan cüzdanlar oluyorlar.

Yine de güvenilir cüzdanlardan birkaç örnek verelim istiyoruz:

Listemizde birinci sırada Cyrpto.com yer alırken ikinci sırada Binance ve üçüncü sırada Coinbase yer almakta ve listemizin diğer sıralaması şu şekilde devam etmektedir.

  1. Huobi
  2. Trezor
  3. MetaMask
  4. Trust Wallet
  5. Kraken
  6. Electrum
  7. Luno

NOT: Yukarıda belirtilen Dijital Kripto Para Cüzdan’ları 2022 yılı çerçevesinde en iyi ve en güvenilir cüzdanlar olarak tanınmışlardır, bu yazının gelecek yıllarda okunması durumunda en iyi kripto para cüzdanları konusu tekrar araştırılmalı ve üzerinde düşünülüp karar verilmesi sizlerin faydasına olacaktır.

Non Fungible Token Nereden Satın Alınır?

Dijital mülk ve koleksiyonculuk kavramlarına yeni derinlikler kazandıran Non Fungible Token’ler, dilerseniz satın alabilme, dilerseniz de satış yapabilme işlemlerini barındıran birçok dijital Non Fungible Token pazarı siteleri tarafından işlem görmektedirler.

İlginizi Çekebilir:  Manchester United, NFT Koleksiyonunu Piyasaya Sürdü

NFT satın alma, kendi ürettiğiniz ya da öncesinde satın almış olduğunuz Non Fungible Token’leri satışa çıkarma gibi işlemleri kısacası herhangi bir Non Fungible Token işleminizi altta belirttiğimiz dijital satış platformları üzerinden kolaylıkla ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

  1. OpenSea
  2. Rarible
  3. Axie Infinity Marketplace
  4. SuperRare
  5. Mintable
  6. Nifty Gateway
  7. Foundation
  8. BakerySwap

Bu platformlar hakkında bilgilendirici bir not düşmek isteriz ki:

Yukarıda belirttiğimiz platformlar 2022 yılı kapsamında en güvenilir ve en hızlı işlem yürüten platformlardır. Bu yazının gelecek yıllar içerisinde okunması durumunda Non Fungible Token işlem platformlarının tekrar araştırılması ve bir karara varılması gerekmektedir.

NFT nedir

Non Fungible Token ve Dijital Sanat Arasındaki Uyum

Yalnızca dijital ortamda satılan ve büyük ilgiye maruz kalan NFT’ler, dünya da olduğu gibi ülkemizde de birçok önemli sanatçı tarafından üretilmekte ve satışa sunulmaktadır. Dijital sanat payının bir hayli büyük olduğunu söylediğimiz Non Fungible Token’ler, sanal ortamda üretilen ve üzerinde herhangi bir sahiplik hak talebi bulunan bütün metaları kapsamaktadır.

Gün geçtikçe birçok kullanıcı tarafından keşfedilen ve her gün daha da fazla üretilen NFT’lerin, birçok ünlü tarafından da üretilip satıldığını söylemek Non Fungible Token koleksiyonlarının önümüzdeki yıllarda daha da popüler olacağının göstergesidir.

Dijital sanatın yanı sıra ünlü moda ve aksesuar markaları ürünlerinin de Non Fungible Token koleksiyonlarına dönüştürülmesi birçok ilgiyi üzerine çekmiştir, NFT bazındaki dijital aksesuar koleksiyonlarını satın alabilme imkanına erişen kullanıcılar, satın aldıkları ürünü fiziki ve yıpranma gibi risklerden uzak bir şekilde edinmenin kolaylığı ve zevki içerisindeler.

www.kriptobien.com,blockFi,nft

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.