Dijital Türk Lirası Nedir?

30.12.2022
244
Dijital Türk Lirası Nedir?

Geçtiğimiz günlerde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası tarafından duyurulan Dijital Türk lirası haberleri, ülke gündeminin en önemli konuları arasına girdi.

Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, ”Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) öncülüğünde yürütülmekte olan Dijital Türk Lirası Projesi’nin birinci faz çalışmaları kapsamında, Dijital Türk Lirası Ağı üzerindeki ilk ödeme işlemleri başarılı bir şekilde gerçekleştirilmiştir” denildi. Açıklama şöyle devam etti:

“Dijital TL İşbirliği Platformu, 2023 yılında seçili bankalar ve finansal teknoloji firmalarının katılımlarıyla genişletilecek ve geniş katılımlı pilot testlerin gerçekleştirileceği ileri fazlara geçilecektir. Bu kapsamda, dağıtık defter teknolojilerinin ödemeler ekosistemlerinde kullanımı ve anlık ödeme sistemleri ile entegrasyonu gibi konularda tasarlanan özgün mimari kurgulara ait testlere devam edilecektir.”

Vatandaşlar, “Dijital Türk lirası nedir ve döviz kuruna etkisi olacak mı?” gibi sorularla merakını gidermeye çalışıyor ve içten içe ülkenin geleceğine dair umut besliyorlar.

Peki, Dijital Türk lirası hakkında neler biliyoruz ve gerçekten de döviz kuruna ve ekonomiye herhangi bir etkisi olabilir mi? Bütün bu soruların cevabı yazımızda.

Ülke gündemini bir süredir meşgul eden ve uzun süre meşgul etmeye de devam edecek gibi görünen Dijital TL, Türkiye’nin dijital parası olarak üretilecek.

Dijital TL; Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), TÜBİTAK Bilişim, ASELSAN, Bilgi Güvenliği Araştırma Merkezi (BİLGEM) ve HAVELSAN gibi kurumlar tarafından geliştirilen Dijital Türk lirası Platformu üzerinden geliştirilecek. Gelin bu yeni girişimi ve olası etkilerini beraber inceleyelim.

İlginizi Çekebilir:  HyperDAO Nedir? HDAO Ne İşe Yarar?

Dijital Türk Lirası Nedir?

Dijital TL, Türkiye’nin dijital ortamlar üzerinde kullanacağı kripto para birimi olarak Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası öncülüğünde üretilen bir projedir. Eylül ayı içerisinde tanıtılan ve ilk denemeleri yapılan Dijital Türk lirası, TCMB öncülüğünde BİLGEM, HAVELSAN, ASELSAN, TÜBİTAK gibi kurumların ortak çalışmalarla geliştiriliyor.

dijital türk lirası

TCMB, Dijital Türk lirasının hali hazırda kullanılan ödeme altyapılarına tamamlayıcı ve alternatif olarak kullanmanın hangi faydaları sağlayacağı üzerine çalışmalar yürütüyor. Bu kapsamda yapılan Dijital TL AR-GE çalışmaları, ilk denemelerle beraber hızlandırıldı.

Dijital TL, dünya arenasında hızla dijitalleşen ekonomi ve ticaret dinamiklerini yakalamak ve teknolojiye entegre bir ekonomi politikası izlemek üzere tasarlanan bir proje olarak görülebilir. Bir süredir çalışmaları devam eden Dijital TL İşbirliği Platformu, kripto para piyasalarına elverişli hale getirildiği noktada, halka arz edilecek.

İlginizi Çekebilir:  Binance İşe Alım İçin 2.000 Pozisyon Açtı!

Ekonomik faaliyetlerde büyük katkı sağlaması beklenen proje, bir taraftan da döviz kuru konusunda destekleyici bir unsur olabilir mi sorusunu akıllara getirdi. Döviz kuruna etkileri ve ekonomi odaklı faydaları bakımından Dijital Türk lirasını biraz daha yakından inceleyelim.

Dijital Türk Lirasının Döviz Kuruna Etkisi Olacak mı?

Dijital TL, ekonomik faaliyetlerin dijital platformlardan yürütülmeye başlandığı son dönemlerde çok konuşulan geçiş süreci için Türkiye tarafından geliştirilen dijital para birimi olarak gündeme geliyor. Uzmanların belirttiğine göre Dijital TL Ağı, prototip olarak test sürecinde ve geliştirilme çalışmaları sürüyor.

Dijital Türk Lirasını da kapsayacak olan yasal bir “kripto para” düzenlemesinin sona yaklaştığını son günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan da dile getirmişti.

Proje tamamlandığı takdirde günün sonunda hukuki ve ekonomik düzlemlerde uygulanabilirliği onaylanmış olarak dağıtıma açılacak ve piyasada resmen kullanıma girecek. Bu durumda deneyimleyip sonuçlarını değerlendirmek elbette net bir portre çizmemize yardımcı olacaktır. Şu anki pozisyonda ise döviz konusunda gerçekleşebilecekleri yalnızca tahmin edebiliriz.

dijital türk lirası

Öncelikle Dijital Türk lirası, Türkiye ekonomisini dijital ortamda var edecek ve farklı bir ekonomik düzlem oluşturulacaktır. Bu noktada idari para birimi olarak dolar karşısında değer yitiren Türk lirası için yeni bir nefes olarak görülebilecek olan Dijital Türk lirasının dövizde denge sağlayacağı tahmin ediliyor.

İlginizi Çekebilir:  Kriptoda Balina Uyarısı Nedir

Bu etki elbette doğrudan olmayabilir ancak zaman içinde doğrudan etkilerini görmek de mümkün olabilir. Bu noktada en önemli konu Türk lirasının dijital ortamda Bitcoin gibi varlıklarla karşılıklı olarak değerlendirilmeye başlaması olacaktır. Bu da döviz dışında bir ekonomik alternatifin varlığı anlamına geliyor.

Bu yalnızca Türkiye için değil başka ülkeler için de alternatif olarak değerlendirilmeye başlanan bir yol. Türkiye gibi kendi dijital para birimlerini geliştiren bazı ülkeler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • İspanya: Spaincoin
  • İskoçya: Scotcoin
  • İzlanda: Auroracoin
  • İsrail: Isracoin
  • Uruguay: Swiftcoin

Dünya ekonomisine farklı bir düzlemde bakmamızı sağlayacağını düşündüğümüz Dijital Türk lirası hakkında elimizdeki verilere göre kısaca değerlendirme yapmaya çalıştık. Proje uygulanmaya başladığında etkilerini hep beraber göreceğiz.

hakkımızda,hash rate

Etiketler:

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.